Jong & Inclusief

Met ingang van 1 augustus 2020 is Rachèlle Stormbroek toegetreden tot ons bestuur in de rol van secretaris. Rachèlle is lid van de Jongerenraad Zuidplas en neemt daardoor zeer welkome ervaring mee in het bestuur. Rachèlle is 20 jaar en daardoor een perfecte ambassadrice voor de jongeren met een handicap of chronische ziekte in onze gemeente. Zij zal zich hier dan ook voor gaan inzetten. Daarom starten we met deze pagina, speciaal gericht op de jongere met een beperking.

22-02-2022

Maak de Individuele Studietoeslag vindbaar

Bericht van Ieder(in)

Ieder(in) pleit ervoor dat niet de gemeente maar het DUO de Individuele Studietoeslag gaat uitvoeren. Woensdag 23 februari debatteerde de Tweede Kamer over deze regeling.

Studenten die niet kunnen bijverdienen naast hun studie vanwege hun beperking, krijgen dankzij een wetswijziging vanaf april dezelfde studietoeslag. De wetswijziging is een verbetering. Toch denken wij dat het geld niet bij de studenten terecht komt, zolang gemeenten de wet blijven uitvoeren. Ieder(in) pleit daarom voor een centrale uitvoering bij DUO. 23 februari 2022 debatteerde de Tweede Kamer over de Individuele Studietoeslag.

Lees hier het hele bericht van Ieder(in).


10-09-2021

Week van Inclusief Onderwijs

Bericht van Ieder(in)
Van 27 september t/m 1 oktober 2021 is de Week van Inclusief Onderwijs. Nog niet alle activiteiten zijn bekend, maar op het programma staat in ieder geval een bijeenkomst waarbij jongeren van JongPIT, samen met enkele inclusieve scholen, in gesprek gaan met Tweede Kamerleden.
Lees hier meer over de Week van Inclusief Onderwijs


20-07-2021

Ouders en jeugd betrokken bij ontwikkeling steunpunten passend onderwijs

Bericht van Ieder(in)
Samenwerkingsverbanden in het onderwijs moeten een onafhankelijk ouder- en jeugdsteunpunt inrichten. Het is belangrijk dat ouders en jongeren betrokken zijn bij de vormgeving en uitvoering van deze steunpunten. Ouders en oudernetwerken die een rol willen spelen bij de oprichting van het ouder- en jeugdsteunpunt in hun regio kunnen zich melden bij Ieder(in).
Lees meer in het websitebericht Participatie ouders en jeugd bij steunpunten passend onderwijs


22-01-2021

Wajongers gaan er toch op achteruit

Vanaf 1 januari 2021 is de Wajong op een aantal punten veranderd. Ieder(in) ontvangt signalen waaruit blijkt dat mensen met een Wajonguitkering er toch in inkomen op achteruitgaan. Dat is in strijd met het VN-verdrag Handicap en druist in tegen de afspraken die zijn gemaakt in de Eerste Kamer.

Het is nog onduidelijk hoeveel Wajongers hierdoor getroffen worden. Ieder(in) roept mensen die hiermee te maken krijgen op contact op te nemen met het Informatiepunt Wajong. Ook raadt Ieder(in) aan pro forma bezwaar te maken. Hoe je dat doet, kunnen de medewerkers van het informatiepunt je uitleggen en staat ook op de website WieWatWajong.

Lees meer in het websitebericht van Ieder(in)


15-01-2021

Ook festivals toegankelijk

Op Eurosonic Noorderslag is de routekaart voor toegankelijke festivals gelanceerd. Zodra er weer festivals georganiseerd kunnen worden, biedt de routekaart festivalorganisatoren adviezen om hun festivals beter toegankelijk te maken.

En de Community ToegankelijkDagjeUit roept de Tweede Kamer op een actieplan te maken voor toegankelijke recreatie. De coronamaatregelen hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk ontspanning is voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Maar voor mensen met een beperking zijn recreatieactiviteiten niet altijd goed toegankelijk.

Om mensen met een beperking gelijkwaardig te laten deelnemen aan festivals, heeft het Themanetwerk Festivals en Evenementen van de Coalitie voor Inclusie de routekaart voor toegankelijke festivals ontwikkeld. De routekaart is gemaakt samen met festivalorganisatoren, brancheverenigingen, gemeenten, kennisinstituten, belangenorganisaties en ervaringsdeskundigen met een verschillend type beperking.

De routekaart is online te vinden en is bedoeld voor organisatoren. De website is daarnaast ook gericht aan gemeenten en bezoekers met een beperking.

Ieder(in) heeft als partner meegewerkt aan de totstandkoming van de routekaart.


8-12-2020

Jong en inclusief in Zuidplas

Op de website van Ieder(in) is een mooi stuk geplaatst over ons bestuurslid Rachèlle.

"Rachèlle Stormbroek is 20 jaar jong en sinds kort bestuurslid van Platform Gehandicapten en Chronisch zieken Zuidplas (PGCZ). Rachèlle: "Als jongere loop je tegen hele andere dingen aan dan een volwassene." PGCZ is een van de dertien nieuwe leden van Ieder(in)."

Lees het hele artikel op de website van Ieder(in).


13-9-2020

Jong enthousiast bloed

Gouwe IJsselnieuws, 13 september 2020

Het bestuur van de stichting Platform Gehandicapten & Chronisch zieken Zuidplas heeft versterking gekregen van een nieuw bestuurslid.

Rachèlle Stormbroek (20) is de nieuwe kracht waarmee het bestuur wordt versterkt. Voor het PGCZ is het juist belangrijk dat een jong iemand hen komt versterken. Rachèlle studeert bestuurskunde aan de Universiteit en is lid van de jongerenraad in Zuidplas.

Zelf wil ze vooral jongeren met een chronische ziekte bereiken en meer voor hen betekenen. In het onderstaande interview stelt ze zich voor.