Blog Rachèlle


02-2021

De uitdagingen van ziek zijn

Gedurende de week voel ik mijn gezondheid achteruit gaan. Ik weet al precies wat er gaat gebeuren. Mijn alvleesklier gaat weer ontsteken en ik kan de planning van de komende weken wel op mijn buik schrijven. Wat kan ik daar van balen.

Ziek zijn is vervelend, maar ik merk aan mezelf dat ik het afzeggen van afspraken het moeilijkste vind van ziek zijn. Iedereen op de hoogte moeten brengen dat ik er weer eens niet bij kan zijn, dat is iets wat nog steeds niet went. Ik baal dan omdat ik het allemaal zo graag wél wil doen. Tegelijkertijd weet ik dat ik al mijn rust moet pakken, aangezien de komende weken volledig aan de morfine zullen zijn.

Een balans vinden tussen wat ik wil en wat ik kan is nog een uitdaging voor mij, maar deze ga ik zeker niet uit de weg. Ik probeer nu met behulp van een psycholoog de balans hierin te vinden. Ook kan ik me nog steeds schuldig voelen om afspraken af te moeten zeggen. Al
moet ik wel zeggen dat die schuld al snel wegneemt, zodra alle kaartjes ballonnen en appjes van mijn lieve vrienden en familie binnenstromen.

Ja, dat is dan het voordeel van ziek zijn, ik besef weer even wat een geluk ik heb met zo’n fijne kring mensen om mij heen.


09-2020

Even voorstellen...

Een aantal weken geleden stelde ik voor om een blog bij te gaan houden, om op deze manier ook onze jonge doelgroep aan te spreken. Als jongere loop je namelijk tegen hele andere dingen aan dan een volwassene. Ik moet zeggen dat ik een blog bijhouden nu al een stuk
moeilijker vind dan dat ik dacht. Dat komt vooral omdat ik normaal liever niet de aandacht leg op mijn ‘ziekte’ en al helemaal niet het publiek ervoor opzoek. Maar goed, belofte maakt schuld dus is hier mijn allereerste blog.


Ik zal beginnen met mezelf even voor te stellen.

Ik ben Rachèlle Stormbroek, 20 jaar oud en studeer Bestuurskunde in Nijmegen. Doordeweeks woon ik in een van de leukste studentenhuizen van Nijmegen en in het weekend woon ik bij mijn ouders in Zevenhuizen. Daarnaast ben ik lid van de Jongerenraad Zuidplas en maak ik sinds kort deel uit van het bestuur van het PGCZ.


Dat ik lid geworden ben van PGCZ is natuurlijk niet zonder reden, sinds 2017 heb ik een chronische alvleesklierontsteking. Een gen mutatie zorgt ervoor dat mijn alvleesklier elk moment kan gaan ontsteken. Soms moet ik daarvoor opgenomen worden in het ziekenhuis, maar de laatste keren overleefde ik het gelukkig thuis.


In deze blog wil ik niet alleen laten zien hoe mijn ziekte mijn leven beperkt, maar vooral ook hoe het mijn leven verrijkt. Ik wil niet te veel kijken naar wat er allemaal niet lukt of niet kan, maar juist naar de dingen die wel lukken. Ik denk dat ik op deze manier een positieve
draai aan ziek zijn geef en daar neem ik jullie graag in de volgende blogs in mee.